Hubert Leppens

Rik Leppens

Jan Leppens

 

De Limburgse familie Leppens voert een wapen met
“in lazuur” drie schilderpenselen “van goud”.

Dit staat voor drie generaties in de schilderkunst.


Wapenschild Leppens



Eerste generatie: Hubert Leppens

(Lommel 1891 - Hasselt 1972)

Al in de jaren veertig van de vorige eeuw was grootvader Hubert actief in de schilderkunst. Hij toonde zich een meester in het portretteren van natuurtaferelen waarbij vooral landschappen met water hem inspireerden.

Zijn voorouders waren in Lommel aan de Blauwe Kei – van vader op zoon – verantwoordelijk geweest voor de binnenscheepvaart, kanaal en waterlopen. Toen ook hij daarin zijn vader opvolgde, werd het voorouderlijk huis aan de Blauwe Kei zijn ambtswoning.
Zijn plichtsgetrouwheid en vriendelijkheid zorgden ervoor dat hij snel promotie maakte. Zijn bevoegdheid werd sterk uitgebreid en in 1933 werd hem en zijn gezin een statige herenwoning door de Staat aangeboden: in Hasselt aan de kanaalkom van het Albertkanaal. Daar bleef hij in zijn opdracht ook gefascineerd door boten en water. Het zou – zo blijkt later – een geliefd thema worden in zijn artistiek werk.

Met ingetogen kleuren herschikt hij het kleine en alledaagse pretentieloos tot iets boeiends en blijvends. Zijn liefde voor de natuur, zijn streven naar echtheid maar ook zijn religieuze inspiratie gaf hij door en vind je terug als constante bij de drie generaties.


Tweede generatie: Rik Leppens

(Hasselt - 1935)

Geboren in het huis aan het kanaal – de huidige Blauwe Boulevard – werd Rik de vijfde telg in het gezin. Van zijn vader erfde hij zijn schildertalent maar ook zijn moeder, Elvire Wauters (uit Geetbets – Vlaams Brabant), leerde hem naar mooie dingen kijken en gaf hem ook de liefde voor de natuur. Zelf bezat zij de gave mooie kleurrijke bloemen te kunnen tekenen...

In de jaren zeventig ontwikkelde Rik zich tot een klassiek schilder vol expressiviteit. Rik kijkt en luistert vooral met zijn hart. De schoonheid rondom hem boeit hem voortdurend. Hij kijkt dromend en gaat rustig en zelfzeker zijn weg.

Het geheim van zijn leven en werk is het licht van de zon, de maan, de sterrennacht, de wolken, storm op zee en eindeloze verten. Voor Rik klinkt de natuur als orgelmuziek, als een eeuwig “laudate Dominum”. Over zijn werk stel je geen vragen. Je kijkt, geniet, luistert en beleeft!


Derde generatie: Jan Leppens

(Bokrijk Genk - 1974)

Jan, de zoon van Rik, zet zich af tegen de werkwijze van zijn vader en grootvader. Het eerste contact met zijn werk is voor velen verrassend, onthutsend zelfs. Met zijn eigenzinnige afbeeldingen en het gebruik van felle kleuren loodst hij je binnen in een huiveringwekkende wereld die je niet meer loslaat. Kleur, magie en symboliek drijven hem. De arend – symbool van de adel – is voor Jan een alziend, rechtvaardig wezen.

Zijn hond speelt een belangrijke rol in zijn leven. Bonnie is voor hem de onbereikbare en beminde vrouw; TVL maakte er zelfs een tv-persoonlijkheid van.

Sinds het overlijden van zijn moeder in 1994 is Jan gedreven door sterke emoties. Hij verwerkte zijn verdriet, angsten, frustraties, agressie en liefde in zijn schilderijen en uit zo stilzwijgend wat hem beweegt. Zijn enige richtlijn is, onbewust, dat het ‘echt’ moet zijn. Hij durft de zoektocht van zijn leven aan. Zijn kracht uit zich in kleur en spontaniteit.

Jan neemt je mee in de wereld van het onderbewuste en plaatst je voor de spiegel van je eigen leven. Hij is en blijft op zoek naar een wereld van rechtvaardigheid, harmonie tussen mannen en vrouwen, rassen en leeftijden, respect voor elke cultuur en elk individu. Tot in zijn handtekening toe blijft hij trouw aan zijn eigen vormentaal.

Treffend in Jan is zijn liefde voor het mysterieuze, de psyche van mens en dier, de magische kracht, de religie en het onzichtbare. Hij is ambitieus en droomt hardop van een doorbraak in de actuele kunst en vormgeving. Jan kan andere kunstenaars grenzen doen verleggen en een nieuwe stroming op gang brengen.

Het eerste werk uit Jan’s nieuwe atelier was voor het prinsenpaar Filip en Mathilde. Eén week voor de geboorte van prinses Elisabeth schreef hij het gedicht ‘welkom kind’.

In 2003 exposeerde Jan met ‘Kunst aan zee’ drie maanden lang in de stad van graaf Lippens. Vooral zijn ‘Vogelparadijs’ en ‘Liefdesverhaal van een Bullterriër’ vielen in de smaak van het kunstminnende publiek in het elitaire Knokke.

Voortan prijkt als kwaliteitslabel op elk doek een beeltenis van zijn hond Bonnie.


Koningin Fabiola schreef vanuit kasteel Stuyvenberg: “Hare majesteit zendt u hare beste wensen voor het succes van de tentoonstelling van uw werken.”

Uit Brugge kwamen gelukwensen van kunstenares Gaby Warris:
“Kleurrijke werken die je terugbrengen naar de natuur, vooral verfrissend na al die geestdodende, nietszeggende vlakken en strepen die ons voorgeschoteld worden.”

 
Home Centrum Galerij Familie Jan Leppens Archief Brainlane